Dreaming Together

Centrum voor droom onderzoek

Dreaming Together - Centrum voor Droomonderzoek

Leer van je eigen dromen

M.C. Moors Heemstede – Er is geen ontkennen aan, dromen doen we allemaal. Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat. Of we het ons kunnen herinneren of niet, we dromen zo’n twee uur per nacht. Psycholoog Marja Moors studeerde zelfs af op het thema. Zij onderzocht de bruikbaarheid van dromen in het dagelijks leven. Binnenkort start zij met een serie workshops, die ons kan helpen deze informatie uit de nacht te leren lezen.

“Er is zoveel te beleven in je dromen, dat ik eigenlijk niet snap dat niet iedereen ze opschrijft”, vertelt Moors in haar praktijk aan de Zandvoortselaan. “Na een lange spirituele zoektocht – ik zat als tiener al bij de ashram van Bhagwan – ben ik op mijn achtentwintigste begonnen mijn dromen te noteren.”

De eerstelijnspsycholoog en relatietherapeut vond uiteindelijk waar ze naar zocht in de wetenschappelijke studie van het droombewustzijn. “In je slaap is het lijf verlamd, maar de hersenen zijn wakker. Die werken in deze toestand anders, omdat de aandacht niet gericht is op de buitenwereld. Overdag ben je druk bezig met plannen en regelen, je zit als het ware vast in een bepaald stramien. ’s Nachts maken de hersenen andere verbanden, waaruit verhalen ontstaan die je veel informatie kunnen geven. Met het loslaten van het gangbare gedrag, oefen je alternatieve scenario’s om de problemen te lijf te gaan. Iemand die normaal gesproken altijd vriendelijk door het leven gaat, kan in een droom boos worden en zo uitproberen hoe dat werkt.”

Waar dromen mensen vaak over? Moors: “Ergens voor vluchten is een veelvoorkomend onderwerp in dromen, net als te laat komen of examen moeten doen en niet voorbereid zijn, dat zijn de wat onrustige dromen. Verder komen thema’s als vliegen en seksualiteit regelmatig terug en ook angst voor problemen met je tanden.”

Dromen zijn door de geschiedenis heen erkend als bron van kennis en visie. In haar praktijk maakt Marja Moors gebruik van de mogelijkheden van droombewustzijn om individuen, families en groepen te verbinden. “Ik ben er van overtuigd dat dromen bedoeld zijn om het hele systeem in balans te houden. Net als dat we rekenen op het zelfhelend vermogen van het lichaam, heeft het droombewustzijn eenzelfde helende functie voor levensstress.”




Oog hebben voor dromen gaat ver terug in de tijd. “In het Oude Griekenland bestonden overal speciale droomtempels waar mensen met gezondheidsklachten naartoe gingen. Ze werden daar tijdens hun droom genezen of ze kregen tijdens de droom informatie die ze nodig hadden om hun lichaam weer gezond te maken. Het verhaal gaat dat Hippocrates zich de geneeskunst eigen heeft gemaakt door de inscripties van de droomtempels te lezen.”

In onze tijd zijn we het zicht op die mogelijkheid wat kwijtgeraakt, volgens Moors. “Nu we vast dreigen te lopen in oude vormen en de gezondheidszorg onder druk staat, is de tijd rijp om die bronnen weer te ontsluiten.”

Naast haar praktijk werkt de 52-jarige Heemsteedse als trainer voor organisaties en het bedrijfsleven, zat ze tot voor kort in het bestuur van de Nederlandse droomvereniging VSD en organiseert ze congressen en lezingen op het gebied van dromen.

De serie van drie workshops die in januari start is geschikt voor iedereen die meer inzicht wil krijgen. “Dromen zijn belangrijke richtingaanwijzers voor alles wat je bezig houdt en voor jou van belang is. Ook al denk je dat je weinig herinnert van je dromen, is een kleine aanwijzing al vaak genoeg. Want je kan het leren om je dromen te interpreteren, net als je een taal kan leren of piano spelen. Het heeft mij overtuigd dat je als wezen veel groter bent dan je dagelijkse gedachtes. Dat is eigenlijk maar een stukje van jezelf. In je dromen leer je de andere lagen van jezelf kennen, dat kan een verrijking zijn van je leven.”

Juist nu, vlak voor de feestdagen en in een tijd met veel onzekerheden, kunnen dromen een nieuw houvast bieden, meent de droomdeskundige. ”Zelf vind ik deze tijd van economische crisis een goede vergelijking met de periode van rond het begin van de jaartelling, toen Rome werd belaagd door allerlei plagen als de pest en ze ten einde raad waren. Als laatste redmiddel werd de droomgod Asclepius ontboden, want ze wisten het echt niet meer. Hij moest maar licht zien te scheppen in de duisternis. Ik vind dat bekende verhaal van de dichter Ovidius een mooie metafoor voor onze tijd, waarin mensen de behoefte hebben aan meer innerlijk houvast. Met het aanboren van de oerbronnen kunnen we ook weer een nieuwe start maken.”

De eerste serie workshops wordt gehouden op 19 en 26 januari en op 2 februari 2013, van 09.30 tot 13.00 uur bij De Praktijk Heemstede, Jan van Goyenstraat 25 in Heemstede, voor een groep van maximaal 12 personen. Kosten: 110 euro voor 3 bijeenkomsten, inclusief koffie/thee/fruit.

Inschrijven via: marja@dreamingtogether.nl of via 023-5475119.

Mirjam Goossens